středa 29. června 2011

Bezinková šťáva


Ještě leckde kvetou bezinky, tak pokud jsme tak ještě neučinili, je nejvyšší čas vyrobit si lahodnou bezinkovou šťávu. A z plodů černého bezu si později můžeme udělat marmeládu. Pokud v naší oblasti bezinky již odkvetly, můžeme použít i květy sušené (jestliže jsme si je nasušili). Sirup ředíme vodou a pijeme na žízeň. Při nachlazení je účinný jako přídavek do čaje.


Ingredience pro recept Bezinková šťáva:

2 l vody, 10-15 květenství černého bezu, 2 1/2 kg cukru, šťáva z pěti citronů nebo lžička kyseliny citronové.

Bezinková šťáva krok za krokem:

1. Natrháme si květenství černého bezu – nesmí být přezrálé, aby kvítka neopadala.

2. Doma odstřihneme stopky.

3. Do hrnce nalijeme 2,5 l vody a dáme ji vařit.

4. Ve vroucí vodě květy spaříme. Hrnec přikryjeme a květy necháme 12 hodin vyluhovat.

5. Poté výluh přecedíme, květy přes cedník vymačkáme a vyhodíme.

6. Přidáme cukr a zahříváme je potud, dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme.

7. Nakonec přilijeme citrónovou šťávu a horký sirup nalijeme vypařených lahví. Zašpuntujeme nebo zavíčkujeme a uskladníme v chladnu.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: