pondělí 17. října 2011

Dýňová polévka


Dýně Hokkaido z japonského ostrova se sopečnou půdou obsahuje například betakarotén, vitaminy B1, B2, B3 a z minerálů například draslík. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dále má močopudné a žlučopudné účinky, doporučuje se při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní a pro vysoký obsah draslíku nízký sodíku je i skvělá na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Dýňová semínka mají spoustu zinku a zlepšují potíže s prostatou.


Ingredience pro recept Dýňová polévka:

dýně Hokkaido, vývar nebo použijeme vodu a Masox (vegetariáni mohou zeleninový vývar), sůl, pepř, česnek, smetanu (lze část sladké přímo do polévky a lžíci zakysané potom na talíř), podle chuti česnek. Jako doplněk můžeme použít pražená dýňová semínka – to je stylové, nebo smažené krutony, zelený dýňový olej (vynikající, ale drahý) či zakysanou smetanu.

Dýňová polévka krok za krokem:

1.Dýni omyjeme a rozpůlíme. Odstraníme stopku a semínka (schováme je pro další použití).

2. Dužinu i se slupkou nakrájíme na větší kostky.

3. Vložíme je do hrnce, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme.

4. Zvolna vaříme něco přes půl hodiny, až dýně změkne.

5. Nejlépe tyčovým mixérem (případně tím, čím děláme např. bramborové pyré) umixujeme hladký hustý krém.

6. Přidáme prolisovaný česnek, případně dochutíme solí a pepřem a vlijeme smetanu.

7. Připravíme si buď vyloupaná a na sucho opražená dýňová semínka nebo osmažené kousky housky či zakysanou smetanu.

8. Dýňovou polévku zvolna prohřejeme, nalijeme do talířů a ozdobíme tím, co jsme si připravili a třeba i zelenou bazalkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: