středa 7. prosince 2011

Mandlové perníčky


Mandlové perníky jsou ihned měkké a velmi chutné. K jejich přípravě kromě surovin potřebujeme vál, váleček a vykrajovací formičky.

Ingredience pro recept Mandlové perníčky:

250 g hladké mouky, 125 g medu, 70 g cukru, 70 g másla (Hery), 100 g neloupaných strouhaných mandlí, 1 lžíce rumu, 2 vejce, 1/2 balíčku prášku do perníku, kůra z 1 citronu, 1 lžička tlučeného koření - směs skořice, hřebíčku, badyánu, pepře, fenyklu, čokoládová poleva (tmavá a bílá čokoláda) a mandle na ozdobu.
Mandlové perníčky krok za krokem

1.Ve vodní lázni rozpustíme med a máslo.

2. Nastrouháme (umeleme nahrubo) mandle. Citronovou kůru nastrouháme do medu.

3. Koření utlučeme v hmoždíři nebo ho umeleme v mlýnku.

4. Do mísy prosejeme mouku, přidáme prášek do perníku, cukr, mandle a koření.

5. do mouky nalijeme med, rum, přidáme vejce a spojíme v hladké těsto.

6. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na dvě hodiny do chladničky.


7. Připravíme si vál, váleček a vykrajovací formičky.  V hrnečku rozšleháme vejce. Navoskujeme (včelím voskem) plechy.

8. Těsto rozválíme na asi půl centimetru a menšími formičkami vykrajujeme tvary, které přemisťujeme na pečící plech.

9. Potřeme je vejcem a zvolna pečeme v troubě na 170 °C. Mandlové perníčky poté necháme zcela vychladnout.

10. Mandle na ozdobu spaříme ve vroucí vodě, poté prudce ochladíme a oloupeme.

11. Do vysokého hrnečku vložíme uzavřené polevy (tmavou a bílou), zalijeme vroucí vodou a necháme rozpustit.

12. Poté sáčkům s polevami ustřihneme malý růžek a perníčky zdobíme „šrafováním“ střídavě tmavou a bílou. Nebo polevu vlijeme do misky a perníčky do ní namáčíme.

13. Na ještě horkou polevu přitiskneme půlku mandle.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: