pátek 9. prosince 2011

Štědrovečerní rybí polévka


Z kapra, kterého připravujeme na smažení, upotřebíme i hlavu, ocas a vnitřnosti, včetně mlíčí nebo jiker na vynikající polévku.



Ingredience pro recept Štědrovečerní rybí polévka:

1,5 litru vody, hlava, ocas a vnitřnosti z kapra, na tenké nudličky nakrájenou  kořenovou zeleninu – 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru,1 menší cibule, jíška z 2 lžic másla a 2 lžic hladké mouky, muškátový květ, zelenou petrželku, pepř celý, nové koření, bobkový list a sůl.

Štědrovečerní rybí polévka krok za krokem

1.Z rybí hlavy odstraníme žábry a oči, opláchneme a i s ocasem vložíme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme doměkka.

2. V jiném hrnce osmažíme na polovině másla cibuli a zeleninu.

3. Přidáme vnitřnosti, které jsme očistili a pokrájeli na menší kousky a podusíme.

4. Zalijeme scezeným vývarem z hlavy a vaříme 10 až 15 minut. 5. Připravíme si světlou jíšku z druhé půlky másla a z mouky, přidáme k polévce, rozmícháme a 15 minut vaříme.

6. Polévku okořeníme muškátovým květem, přidáme maso obrané z hlavy a ještě krátce povaříme.

7. Ozdobíme nasekanou zelenou petrželku.

8. Štědrovečerní rybí polévku podáváme s opečenými kostičkami housky.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: