pátek 30. prosince 2011

Vajíčkové pomazánky na chlebíčky


Pomazánky na chlebíčky z vařených vajíček potěší návštěvy i rodinu.

Vajíčková s majonézou

Ingredience pro recept Vajíčkové pomazánky na chlebíčky:

Veka, 5 natvrdo uvařených vajec, 50 g másla, 1 cibule, 2menší kyselé okurky, velká lžíce plnotučné hořčice, 2-3 lžíce majonézy (100 ml), sůl, pepř.

Vajíčkové pomazánky na chlebíčky krok za krokem

1. Uvaříme vejce natvrdo, ochladíme je ve studené vodě a oloupeme.
2. Nadrobno nakrájíme cibuli a okurky.
3. Vejce rozřízneme a vyjmeme z nich žloutky. Bílky posekáme nadrobno.
4. Utřeme vařené žloutky s máslem, solí a hořčicí do pěny.
5. Přidáme majonézu a ostatní suroviny a lehce promícháme.
6. Namažeme na chlebíčky a dozdobíme podle libosti – kudrnkou, plátkem rajčete apod.

Vajíčková s tvarohem

Ingredience:

Veka, 1 tvaroh, 3 uvařené mrkve, 2 kyselé okurky, dvě cibule, 4 natvrdo uvařená vajíčka, kelímek zakysané smetany, sůl, provensálské koření, kudrnka.

Krok za krokem

1. Uvaříme vejce a mrkev. Vychladlou mrkev jemně nastrouháme.
2. Okurky a cibuli nakrájíme nadrobno. 
3. Tvaroh, smetanu, sůl a koření ušleháme vidličkou.
4. Přidáme nahrubo nastrouhaná vejce a ostatní suroviny. 
5. Důkladně promícháme, necháme vychladit a mažeme na chlebíčky. 

Vajíčková s uzenáčem

Ingredience:

Veka, 4 natvrdo uvařená vajíčka, 1 uzenáč nebo uzená makrela, 60 g másla, 1 cibule, citrónová šťáva, sůl, petrželka nebo pažitka.

Krok za krokem

1. Uzenáče zbavíme kůže, hlavy a ocasu. Maso vykostíme a jemně pokrájíme.
2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
3. Utřeme máslo se solí do pěny.
4. Vmícháme maso, nahrubo nastrouhaná uvařená vejce a citrónovou šťávu.
5. Vmícháme cibulku a posekanou pažitku nebo petrželku a mažeme na chlebíčky.

Dobrou chuť!




Žádné komentáře: