úterý 20. listopadu 2012

Citrónový dort


Citrónový dort se stane oblíbeným zákuskem těm, kteří nehodují příliš sladkým dortům a dávají přednost chuti sladkokyselé.


Ingredience pro recept Citrónový dort:

Korpus: 500 g polohrubé mouky, 140 g moučkového cukru, 3 vejce, 250 g Hery, celý prášek do pečiva, vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z citronu.
Krém: 150 g másla (máslové Hery), 100 g moučkového cukru, 2  vejce, šťávu ze 3 citronů, nastrouhanou kůru ze 2 citronu, vanilkový cukr.
Poleva: 150 g moučkového cukru, 4 lžíce citrónové šťávy. Mandle.

Citrónový dort krok za krokem:

1. Utřeme vejce s cukrem a změklou Herou. Přidáme vanilkový cukr a citrónovou kůru.

2. S moukou a práškem do pečiva zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na dvě hodiny odpočinout do chladu.

3. Těsto pak rozdělíme na 5 dílů a na pomoučeném vále každý vyválíme na placku velikosti dortové formy.

4. Placku podle dna dortové formy ořízneme. Odřezky si schováme na srdíčka. Placky postupně vkládáme na vymazaný plech, propícháme vidličkou, aby se nenafoukly a upečeme v troubě na 180 °C.

5. Spojíme odřezky těsta, vyválíme a formičkou vykrájíme srdíčka. Přidáváme je na plech k plackám, jak se vejdou.

6. Než se všechny placky a srdíčka upečou, připravíme si krém. Svaříme citrónovou šťávu, kůru, cukr a vanilku.

7. Za stálého míchání postupně přidáme vejce. Odstavíme a necháme zchladnout.

8. Do vlažného základu vmícháme změklé máslo (Heru) a dobře vyšleháme.

9. Krém rozdělíme na 4 díly, jimiž natřeme placky a slepíme do korpusu.

10. Přísady na polevu třeme nebo mixujeme tak dlouho, dokud nevytvoří hladkou bílou polotekutou hmotu.

11. Polevu rozetřeme na srdíčka a potom na celý korpus i na boky. Uhladíme ji dlouhým nožem.

12. Do ještě mokré polevy naaranžujeme na povrch dortu ozdobená srdíčka a spařené a oloupané mandle. Necháme ztuhnout polevu a podáváme nejlépe po několika hodinách, až se chutě prolnou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: