sobota 14. prosince 2013

Linecké košíčky s vanilkovým krémem a malinami



Pastva pro oči i a zážitek pro chuťové buňky - to jsou košíčky s vanilkovým krémem a čerstvými malinami.


Ingredience pro recept Linecké košíčky s vanilkovým krémem a malinami:

Košíčky z lineckého těsta: 400 gramů hladké mouky, 120 gramů moučkového cukru, 280 gramů másla (Hery), 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z 1 citronu. Část těsta můžeme obarvit kakaem.
Krém: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 125 g másla, 200 g cukru, 1 PL rumu.
Dortová želatina, maliny

Linecké košíčky s vanilkovým krémem a malinami krok za krokem: 

1. Nejprve si upečeme košíčky. Budeme na ně potřebovat odpovídající formičky, možná by šly použít některé hluboké na pracny.

2. Utřeme žloutky s cukrem do pěny.

3. Do proseté mouky nastrouháme máslo (Heru), přidáme žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a rum a rukama vypracujeme hladké těsto.

4. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme na několik hodin do chladničky.

5. Z mouky, poloviny cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý puding. Nalijeme ho do misky a na jeho povrch položíme potravinářskou fólii – chladne sice pomaleji, ale zabrání vytvoření škraloupu.

6. Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme ho na kousky a každý vmáčkneme do formičky tak, aby byl i po upečení zachován tvar košíčku.

7. Upečeme v troubě na 180 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.

8. Zbytek cukru utřeme s máslem do pěny, přidáme chladný puding a vyšleháme.

9. Cukrářským sáčkem (nebo zdobičkou) nastříkáme krém do košíků a každý ozdobíme čerstvou malinou.

10. Dortovou želatinu připravíme podle návodu. Čajovou lžičkou ji pak zchladlou poléváme malinu a krém v košíčku.

11. Linecké košíčky s malinami necháme vychladit a podáváme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: