neděle 2. března 2014

Zelený dort s broskvemi


Dort s ovocem zalitým želatinou, a nemusí být zrovna zelená, snadno připravíme oslavenci k narozeninám. Stačí do něj jen zapíchnout svíčky.


Ingredience pro recept Zelený dort s broskvemi:

5 vajec, 300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, špetka soli, 1/3 prášku do pečiva, 6 PL vroucí vody; broskvový kompot, broskvový džem, zelená želatina, smetana ke šlehání, vanilkový cukr a ztužovač šlehačky.

Zelený dort s broskvemi krok za krokem:


1. Oddělíme žloutky od bílků. V bílcích nesmí být ani kousek žloutku, jinak nepůjde vyšlehat sníh.

2. Žloutky s cukrem šleháme elektrickými metlami (nebo ručně) a postupně přidáváme vroucí vodu. Šleháme do tuhé pěny.

3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

4. Do žloutků zlehka vmícháme střídavě mouku promíchanou s práškem do pečiva se sněhem z bílků.

5. Dortovou formu vymastíme a vysypeme polohrubou moukou.

6. Vlijeme do ní těsto a upečeme při teplotě 180 °C.

7. Vychladlý korpus 2x prořízneme a namažeme broskvovou marmeládou. Poté ho zavřeme zpět do dortové formy.

8. Kompotované broskve nakrájíme na měsíčky a poklademe je na povrch korpusu.

9. Podle návodu na obalu uvaříme želatinu. Použijeme i šťávu z kompotu.

10. Zchladlou želatinu, když už pomalu začne rosolovatět, postupně nalijeme na broskve a necháme ztuhnout.

11. Vyšleháme smetanu se ztužovačem, podle chuti dosladíme vanilkovým cukrem. Hotový dort touto šlehačkou ozdobíme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: