Štika je naše vynikající ryba, které většinou stačí máslo a kmín. Angličané přidávají ještě šalotku a víno.
Ingredience na recept na Štika po anglicku:
Na 1 kg štiky 100 g másla, 2-3 šalotky, hrst nadrobno nasekané kudrnky, špetka tlučeného hřebíčku, drcené barevné pepře, 300 ml vývaru, 200 ml červeného vína, 1 PL octa, jíška z 20 g másla a 2 PL hladké mouky, kapary (nejsou nezbytné).
Štika po anglicku krok za krokem:
1. Štiku očistíme, rozpůlíme podélně a nakrájíme napříč na plátky silné asi 3 cm. Nasolíme je.
2. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, petrželku, pepře a hřebíček. Vlijeme vývar, ocet a víno. Promícháme.
3. Do omáčky vložíme porce štiky a zvolna dusíme pod pokličkou, dokud ryba nezměkne.
4. Usmažíme si máslovou jíšku.
5. Porce štiky vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou, povaříme a přidáme kapary.
6. Štiku rozdělíme na talíře, porce polijeme omáčkou a podáváme s bramborovými kroketami, hranolky nebo vařeným bramborem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat