neděle 11. září 2016

Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách


Mangold je chuťově jemnější než špenát a podobně se i využívá. podle odrůdy, kterou si vybereme, může být pokrm barevně velmi zajímavý - některé řapíky mangoldu mají jasně karmínové stonky i žilnatinu.




Ingredience pro recept Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách:

6 plátků nařezaných z krůtího stehna, svazek mangoldu, 1 kg brambor, 3 cibule, olej, 1 smetana, 2 vejce, 50 g eidamu, 2 stroužky česneku, steakové pepře, sůl, tymián popř. různé zelené koření.

Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách krok za krokem:

1. Oškrábeme brambory a nakrájíme je na plátky asi 3-4 mm silné. 

2. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme.

3. Naklepeme a okořeníme maso.

4. Z mangoldu vyřízneme řapíky (později je můžeme připravit vařené a posypané osmaženou strouhankou) a listy nahrubo pokrájíme.

5. Ve smetaně rozkvedláme vejce, utřený česnek, vybrané koření (posekanou bazalku, trochu tymiánu apod.). Takto ochucenou smetanu promícháme s brambory.

6. Vymažeme pekáč a začneme vrstvit:
- dno pokryjeme cibulovými kroužky
- na cibuli poklademe vrstvu poloviny brambor promíchaných s ochucenou smetanou 
- zasypeme vrstvou poloviny mangoldu
- poklademe krůtími plátky
- zasypeme druhou polovinou mangoldu
- poklademe druhou polovinou brambor promíchaných s ochucenou smetanou.

7. Přikryjeme poklicí (nebo alobalem) a pečeme 40-50 minut na 180 °C.

8. Do zbylé ochucené smetany nastrouháme kousek eidamu a masu rozprostřeme na brambory.

9. Dáme zapéct, aby se vytvořila nahnědlá krusta.

10. Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách nakrájíme na šest porcí a ihned podáváme.

Dobrou chuť! 

Žádné komentáře: