středa 8. března 2017

Velikonoční beránek


Symbol beránka provází lidstvo od dávných věků. Keltové si beraní rohy připínali na přilby, druidové předvídali vrchol rozvoje svého lidu ve znamení skopce. Podle pradávné tradice svátků paschy se o Velikonocích pojídá pečený beránek na znamení vyvedení izraelského národa z egyptského otroctví a podle křesťanů představuje symbol Božího beránka, Ježíše Krista, který snímá hříchy světa. Zkrátka jíst o Velikonocích skopové nebo sladké pečivo ve tvaru beránka patří k tradici. Upéct si ho není nic složitého, jen se neobejdeme bez formy. 




Ingredience pro recept Velikonoční beránek

240 g polohrubé mouky, 5 vajec, 200 g cukru krupice, balíček vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, strouhaná kůra z 1 citronu, lžíce rumu, kousky kandovaného ovoce, rozinky, čokoládová poleva, plátek másla (hery) a trochu strouhanky na vymazání a vysypání formy. 

Velikonoční beránek krok za krokem

1. V míse utřeme do pěny žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
3. Do utřených žloutků vmícháme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva, sníh a ostatní ingredience.
4. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pokud je keramická, tak oba díly.
5. Těsto nalijeme do vysypané formy tak, aby bylo kousek pod okrajem – počítáme, že zvětší svůj objem. Je-li forma ze dvou dílů, zaklopíme ji. Silikonovou jednodílnou vysypávat nemusíme.
6. Pečeme asi půl hodiny při 180 °C, poté teplotu snížíme na 165 °C a ještě čtvrt hodiny dopečeme. U otevřené formy můžeme zapíchnutím špejle zjistit, zda je hotov – v takovém případě špejli vytáhneme suchou.
7. Po upečení beránka vyklopíme a necháme vychladnout.
8. Podle návodu výrobce rozpustíme čokoládovou polevu, beránka postavíme na mřížku, pod kterou dáme papír na pečení. Beránka polijeme polevou, do ještě teplé vmáčkneme oči (mandle, rozinky, kandované ovoce…), nebo celý obličej nakreslíme bílou čokoládou. Polevu také můžeme použít z bílé čokolády, citronovou polevu nebo ji vynecháme a beránka jenom pocukrujeme.
9. Beránkovi uvážeme mašli a podáváme o velikonočních svátcích.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: