neděle 28. ledna 2018

Kuřecí závitek s šípkovou omáčkou


Tento pokrm je trochu složitější, zato chuťově vynikající, je proto vhodný jako sváteční jídlo. Šípkový džem (marmeláda), pokud jsme si ho nezavařili sami, bývá občas dostupný v supermarketech. 

Ingredience pro recept Kuřecí závitek s šípkovou omáčkou:

4 kuřecí prsa, 100 g anglické slaniny, kousek šunky, 2 kyselé okurky, kousek kapie, 1 vařené vejce, sůl, pepř, lžička plnotučné hořčice, olej, šťáva a kůra z půlky citronu, máslo, hladká mouka, 200 ml vývaru, hřebíček, cukr, 2 lžíce smetany, 3 lžíce šípkového džemu nebo marmelády 

Kuřecí závitek s šípkovou omáčkou krok za krokem:

1. Kuřecí prsa lehce naklepeme, osolíme a opepříme.

2. Po jedné straně ho potřeme hořčicí a na ni položíme plátek anglické slaniny. Do středu masa pak klademe kousek šunky, ½ kyselé okurky, ¼ vařeného vejce, kousek kapie.

3. Zabalíme, ovážeme nití a na horkém oleji osmahneme ze všech stran, přidáme zbytek na kousky nakrájené slaniny, opečeme a podlijeme vývarem a závitky pod pokličkou dusíme doměkka.

4. Měkké závitky vyjmeme a odstraníme z nich nitě.

5. Z másla a mouky usmažíme jíšku a zalijeme přecezenou omáčkou ze závitků. Případně přidáme vývar nebo vodu.

6. Omáčku ochutíme citronovou kůrou a šťávou, tlučeným hřebíčkem, šípkovým džemem a případně podle chuti dosladíme. Nakonec zjemníme smetanou na vaření.

7. Kuřecí závitek s šípkovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem nebo s kroketami.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: